Opruimen is voor Jezelf kiezen

Opruimen is voor Jezelf kiezen.

Ik hoor je bijna denken: “Hoezo kies je door op te ruimen voor jezelf?” want:
-Opruimen kost tijd en die heb ik niet.
-Een opgeruimd huis is niet gezellig.
-Mensen die altijd opruimen zijn saai.
-Mensen die opruimen hebben vaak niets anders te doen.
Zomaar een aantal zinnen die regelmatig gezegd worden wanneer ik aangeef mensen te ondersteunen bij het opruimen en ordenen van hun huis.

Waarom ik van mening ben dat je door op te ruimen voor jezelf kiest?
In dit blog deel ik mijn visie op bovenstaande vragen. Omdat ik het jou ook gun om voor jezelf te kiezen!

Opruimen kost tijd en die heb ik niet.
Als je nooit opruimt en ineens wel gaat opruimen kost opruimen inderdaad tijd. Wanneer je echter regelmatig opruimt en de boel bijhoudt bespaar je echter tijd. Sowieso heb je minder tijd nodig om op te ruimen. Daarnaast bespaar je heel veel tijd doordat je niet hoeft te zoeken!

Een opgeruimd huis is niet gezellig.
“Je mag wel kunnen zien dat er geleefd wordt” is vaak een goedmakertje voor de chaos die er heerst. Begrijp me niet verkeerd, van mij hoeft een huis echt niet steriel te zijn. Ook hoeft het geen showroom te zijn. Je kunt ook echter goed voelen dat er in een huis geleefd wordt als er opgeruimd is maar er wel mooie, leuke en bij jouw gezin passende accessoires staan of hangen. Wanneer een huis opgeruimd is kun je juist genieten van al het moois dat je om je heen hebt. En van jezelf!

Mensen die altijd opruimen zijn saai.
Hoezo staat opruimen voor ‘saai zijn’? Opruimen staat voor het houden van de regie van jouw leven. Het betekent ook dat je in staat bent om keuzes te maken; keuzes van wel of niet bewaren, keuzes voor wat de beste plek is om iets te bewaren.
Misschien worden mensen die opruimen wel saai gevonden omdat ze wellicht beter voor zichzelf keuzes kunnen maken en daardoor hun leven niet laten bepalen door de ‘spontane’ acties van anderen die te pas en onpas voorbij komen? Anderzijds houden mensen die opruimen eerder tijd voor zichzelf over en hebben ze juist tijd voor spontane acties…

Mensen die opruimen hebben vaak niets anders te doen.
Met andere woorden, ze hebben geen werk, kennissen of sociaal leven.
Bij deze is stelling is goed om eens om je heen te kijken. Geldt dit voor jou familie, vrienden en kennissen die een opgeruimd huis hebben? Nee hè!?

Heb je het al door?
Ik denk dat je wel al door hebt waarom je door op te ruimen voor jezelf kiest. Nog niet helemaal? Neem gerust eens contact met me op om hier vrijblijvend over te sparren!

Uiteraard schreef ik al meerdere blogs over opruimen, wellicht kunnen deze nog inspiratie bieden:
Hoeveel tijd heb je nodig?
Maak het makkelijk
Opgeruimd na een feestje
Opgeruimd huis met kinderen

Daarnaast schreef ik een mooi e-boek over Opgeruimd Jezelf Worden wat hier te bestellen is.