Opgeruimd Huis met Kinderen

Regelmatig word ik, als Professional Organizer, gevraagd hoe je je huis een beetje opgeruimd kunt houden als je kinderen hebt. Eigenlijk is dit helemaal niet zo moeilijk als jezelf wellicht denkt, maar het vergt wel discipline van jezelf. In dit blog geef ik wat handreikingen die het jou makkelijker kunnen maken.

Het begint bij het begin
Al bij het inrichten van de kinderkamer kun je rekening houden met de voortdurende verandering van fases waarin je kind opgroeit. Meestal krijgen kinderen, hoe ouder ze worden, meer speelgoed. Dit duurt tot ca. 10-12 jaar.
Bij het inrichten van de kinderkamer kun je dus al rekening houden met en zorgen voor extra opbergruimte voor het speelgoed dat komen gaat.

Nu hoor ik je zeggen ‘Leuk, maar dat is nu te laat voor mij. Die kinderkamer is al een aantal jaren oud en wij hebben daar destijds geen rekening mee gehouden’. Geen paniek! Er bestaat hoop.

Zorg voor een passende opbergplek
– Kinderen tot 4 jaar spelen meestal in de woonkamer of keuken, lekker veilig in de buurt van de ouders. Het is dus handig dat in deze ruimte ook een opbergplaats is. Dit kan een kast zijn, maar ook handige doorzichtige kratten waarin je het speelgoed kunt opbergen.
– Worden kinderen groter en spelen ze meer op hun slaapkamer, dan kan de opbergplaats ook verhuizen.
– Voor elk kind is het handig om makkelijk bij het speelgoed te kunnen waarmee ze willen spelen.
– Wil een kind met de Duplo spelen, dan is het uiteraard niet fijn als eerst de Duplo uit drie of vier verschillende bakken tussen ander speelgoed vandaan gehaald moet worden. Sorteren is daarom een must; liefst direct na het spelen.
– Laat je kind, zodra het maar enigszins kan, meehelpen met opruimen. Om dit makkelijk te maken, is het handig om de kratten of kastplanken te labelen. Aangezien kleine kinderen nog niet kunnen lezen, kun je een foto of plaatje van het betreffende speelgoed gebruiken als label.
– Een overvolle opbergplek nodigt niet uit om op te ruimen. Probeer er dus voor te zorgen dat een kast of krat slechts voor 75% gevuld is. Dan passen de spullen er ook in zonder dat alles in elkaar gepast en gemeten moet worden.
– Wanneer kinderen een leeftijd bereikt hebben dat ze zelf kunnen gaan spelen en zelf opruimen, zorg er dan voor dat de opbergplek binnen hun bereik is, dat ze er zelf bij kunnen.

Opruimen kun je leren
– Leer je kind, van jongs af aan, aan om wanneer het klaar is met spelen met de Duplo en bijv. met de poppen wil gaan spelen, eerst de Duplo op te ruimen. Zo voorkom je dat je hele huis ontploft. Bovendien is het opruimen ook veel makkelijker want er valt minder te sorteren!
– Kleine kinderen hebben vaak nog geen mening over opruimen, wel vinden ze het leuk om papa of mama te helpen. Het idee dat opruimen niet leuk is, is meestal het idee van de ouders. Breng het als iets wat bij het spelen hoort en geef ook aan wat het resultaat van opruimen is: ruimte om iets anders te gaan doen.
– Kleine kinderen kunnen nog niet zelf opruimen, hierbij hebben ze jou als ouder nodig! Geef het goede voorbeeld en help mee. Vertel wat je doet en waarom je het doet.
– Ook wanneer kinderen ouder worden en er vriendjes over de vloer komen is het vaak nog nodig dat je mee helpt met opruimen. Als kinderen eenmaal zelf aan het opruimen zijn, kun jij je als ouder misschien langzaam terugtrekken uit dat proces.
– Opruimen terwijl er een vriendje of vriendinnetje aan het spelen is, vinden kinderen vaak niet leuk. Ze worden letterlijk onderbroken in hun spel. Doe je dit echter niet, dan zit je eigen kind en wellicht jijzelf ook naderhand met de rommel te kijken. Om dit laatste voorkomen kun je bijvoorbeeld tien minuten voordat het andere kind naar huis gaat, aangeven hoelaat het is en aangeven dat het tijd is om hun spel af te ronden en op te ruimen. Check na vijf minuten of ze al aan het opruimen zijn. Zo niet, help dan een handje zodat zij het oppakken.

Minder is meer
– Ook voor speelgoed geld: minder is meer.
Soms weten kinderen, door de grote hoeveelheid speelgoed, niet meer waarmee ze kunnen gaan spelen. Ze kunnen gewoonweg ook niet meer kiezen.
– Regelmatig krijgen kinderen speelgoed omdat ze dit in de winkel of op tv zien en het willen kríjgen, niet om te hebben. Zo gauw ze het gekregen hebben, is de kik er vanaf en vinden ze het helemaal niet zo leuk meer.
– Maar ook, niet al het speelgoed hoeft altijd beschikbaar te zijn. Berg bijvoorbeeld de Lego of Playmobil in de zomer op; dit nodigt eerder uit om buiten te gaan spelen en zodra het herfst wordt is de Lego of Playmobil weer ‘nieuw’ en interessant.
– Speelt een kind graag met Lego? Bouw hierop verder en ga geen Playmobil geven.
– Leer kinderen om kritisch te kijken naar reclames; is het in het echt wel zo leuk als op de reclame? Vertel ze wat de achterliggende gedachte is van reclamemakers.
– Een goede graadmeter om te weten of mijn dochter iets echt heel graag wilde hebben, was om haar na te denken hoeveel geld ze gespaard had en vertellen dat als ze voldoende geld had én ze het graag wilde hebben, ze dit van haar eigen geld mocht kopen. Drie van de vier keer besloot ze om het speelgoed toch maar in de winkel te laten. 😉

Nog veel meer te vertellen
Ik kan je nog veel meer tips geven over het opruimen met kinderen, maar dan wordt dit blog een boekwerk. Ben jij nog op zoek naar meer tips of juist specifieke tips? Neem dan gerust contact met mij op!

Tot slot nog een aantal handige tips:
– Maak speelhoekjes: Een hoek voor alle poppenspullen of juist een bouwhoek met alle Lego.
– Hang een kapstok in de kinderkamers voor hun tassen.
– Een opbergmeubel in de hal met vakken is erg handig om per kind een plek te creëren waar handschoenen, sjaals, sleutels, bibliotheekpas e.d. opgeborgen kunnen worden.
– Loop met je kinderen ’s avonds een tien minuten rondje door het huis om hun spullen weer op de juiste plek te brengen.

(Met dank aan o.a. Slim geregeld met kinderen van Patricia de Vries)