Voorjaarsschoonmaak

Voorjaarsschoonmaak
Voorjaarsschoonmaak, een woord wat wellicht steeds onbekender gaat worden. Dat ik dit blog erover schrijf, wil dat dan zeggen dat ik vind dat jij een grote voorjaarsschoonmaak moet gaan houden?

Laat ik beginnen met wat Wikipedia erover zegt:
‘De voorjaarsschoonmaak of grote schoonmaak werd aan het einde van de winterperiode uitgevoerd en is in Nederland in onbruik geraakt.

Op het moment dat de eerste zonnestralen in het huis kwamen en men daardoor kleine stofdeeltjes zag opwaaien, was het juiste moment aangebroken om het hele huis eens goed schoon te maken. Systematisch – kamer voor kamer – ging men te werk. Geen kamer bleef gespaard.
………
Een voorjaarsschoonmaak nam meestal meerdere dagen in beslag en was zeer zwaar werk. De oorspronkelijke noodzaak die bestond uit onder andere kolenkachels, beperkte stofzuigmogelijkheden en meer mensen in een huis maakte een voorjaarsschoonmaak noodzakelijk. Schoonmaakacties in de lente kunnen uit gewoonte nog de voorjaarsschoonmaak genoemd worden.’

Het hele artikel van Wikipedia lees je hier: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Voorjaarsschoonmaak

Ondanks dat zo’n voorjaarsschoonmaak niet meer noodzakelijk is kan het wel lekker zijn om in het voorjaar je huis weer eens lekker op te frissen. Ook als je deze winter geen houtkachel gebruikt hebt.

Voorjaar, begin van de lente, begin van veel nieuw leven in de natuur; voor velen toch een periode om een frisse start te maken. Dan kan het heerlijk zijn om een of meerdere ruimtes in je huis weer eens op te ruimen, schoon te maken en anders in te richten.

Het voorjaarszonnetje kan je net over de streep helpen om toch eens die rommelige logeerkamer aan te pakken zodat je nichtjes dit jaar gezellig kunnen komen logeren.

Voordelen
Natuurlijk zitten er voordelen aan een grote schoonmaak:
– Alles wordt tenminste eenmaal per jaar goed schoongemaakt.
– Je gaat met een fris huis de zomer in.
– Doordat alles goed schoongemaakt is hoef je tijdens de zomer alleen maar ‘bij te houden’. Bespaart je dus tijd!

Nadelen kunnen zijn:
– Grote klus in een redelijk korte tijd.
– Je gaat schoonmaken en opruimen terwijl je eigenlijk van de eerste zonnestralen wilt genieten.

Je hoeft het niet alleen te doen!
– Wanneer je een partner en / of kinderen hebt, kunnen zij ook hun steentje bijdragen!
– Vraag je vriendin om jou te helpen en jij helpt haar. Natuurlijk, dat bespaart je geen tijd maar zorgt er wel voor dat het gezelliger is.

Geen tijd?
– Het hoeft natuurlijk niet in één keer; knip de klus op in meerdere kleine klussen.
– Niemand vertelt jou wanneer het klaar moet zijn, doe er dus zo lang over als jij wilt.

Hoeft het van jou niet zo groots aangepakt te worden?
Wellicht vind je het wel fijn om op die eerste prachtige lentedag de ramen wijd open te zetten en heb je net wat meer energie om de kast en bank even van de muur te trekken en erachter eens goed schoon te maken. Lekker muziekje erbij en gáán!

Grote voorjaarsschoonmaak, van mij is het zeker geen moeten, maar misschien wordt jij er wel heel gelukkig van!?

Sámen beginnen aan een voorjaarsopruimklus?
Neem contact met mij op; ik help je graag!: