Tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf!?
Doe jij het al regelmatig; tijd voor jezelf nemen? De meeste vrouwen waar ik als Professional Organizer kom, hebben er geen tijd voor. Dénken ze!

Wat is dat toch?
Wat is dat toch, dat wij vrouwen heel vaak denken dat we voor iedereen tijd vrij moeten maken, maar dat er voor onszelf geen tijd is? Het gaat te ver om in dit blog helemaal te onderzoeken waar dat aan ligt maar wat ik veel zie is dat tegen iedereen maar ‘ja’ gezegd wordt en aan het einde van de rit de agenda vol is.

Ontspanning is geen luxe.
Het is natuurlijk nobel om voor iedereen klaar te willen staan. Absoluut. Wat je alleen vergeet is dat wanneer je jezelf nooit eens de kans geeft om te ontspannen en jezelf dus voorbij loopt, op een bepaald moment jouw kaarsje is opgebrand. En dan kun je helemaal níemand meer helpen…
De hoogste tijd dus om meer tijd voor jezelf te creëren!

Hoe doe je dat dan?
Vaak helpt het om een doel te hebben. Nu wil je met vrije tijd natuurlijk niets anders bereiken dan ontspanning en het naar je zin hebben. Het doel is dus om activiteiten te vinden waar jij naar uitkijkt.
Misschien vind het fijn om een dagje naar de sauna te gaan, naar de zee of wilde je al maanden naar een bepaald museum toe. Maar ook een wandeling van een uurtje of even helemaal niets doen is ‘tijd voor jezelf’. Wat jij fijn vind en wat past voor jou.

Hoe krijg je tijd voor jezelf?
Pak je agenda erbij en kijk wanneer het eerste moment is waarop jij geen afspraken hebt staan. Dát is het tijdstip waarop jij de eerste afspraak met jezelf plant.
Vervolgens plan je wekelijks, maandelijks of per kwartaal (maar net de frequentie die jij wilt of nodig hebt) een ochtend, middag of dagje in waarop jij iets leuks gaat doen. Als je wilt nodig je iemand anders erbij uit, zolang je maar niet voor diegene hoeft te ‘zorgen’ tijdens de afspraak.

Volhouden!
Dat de afspraak nu in je agenda staat wil natuurlijk niet zeggen dat er geen kapers op de kust komen. Meerdere keren zal er een beroep op je gedaan worden en zul je twijfelen om de afspraak met jezelf te verzetten (lees ‘afzeggen’). Aan jou de taak om de afspraak met jezelf te zien als een afspraak met iemand anders; die verschuif je ook niet zomaar!

Ik wens je alvast heel veel plezier!

Wil je meer lezen over tijd voor jezelf en meer Opgeruimd jezelf worden? Ik schreef er een E-boek over dat hier te bestellen is.