Oordeelloos

Oordeelloos
Oordeelloos, het is nogal een woord. Wat betekent het eigenlijk? Zonder oordeel. Maar ja, wat is ‘zonder oordeel’?
Als je op Google zoekt kom je ook wel de volgende uitleg tegen: “Luisteren zonder dat je jezelf hoort. Want luister je naar jezelf, dan heb je je antwoord al klaar terwijl de ander nog aan het woord is. Je ‘hoort’ de ander daardoor maar half, omdat je niet ingaat op wat iemand te zeggen heeft, maar op wat je zelf wilt zeggen.”

Kritiekloos
Een synoniem voor oordeelloos is ook wel ‘kritiekloos’. Die vind ik zelf het beste passen bij mijn werk als Professional Organizer.
Bij veel dames en heren waar ik kom om het opruimproces te begeleiden ervaart hij of zij veel kritiek. De buitenwereld vind er wat van! Waarom heb jij zoveel spullen in huis, waarom ruim je nooit op, waarom, waarom, waarom?
En of de kritiek van de buitenwereld nog niet genoeg is, hebben ze vaak ook nog de nodige zelfkritiek!

Hoe kijk ik daar dan tegenaan?
Vind ik er dan helemaal niets van?
Eerlijk is eerlijk, ik ben ook maar een mens dus ja, ik vind er soms wel wat van. Tegelijkertijd weet ik dat er een reden voor is. En dat mijn klanten contact met mij opgenomen hebben om samen actie te gaan ondernemen vind ik een mooie stap!
Als persoon merk ik dat ik, al van jongs af aan, altijd benieuwd ben naar de denkwijze van de ander. Waarom doet hij zo,  wat denkt zij, hoe kijkt zij hier tegenaan? Ik ben nieuwsgierig naar de persoon, achtergrond en hoe we het makkelijker kunnen maken. Dan is niet belangrijk wat ík ervan vind maar is de feitelijke situatie belangrijk.
Op die manier laat je een oordeel al heel snel varen, in plaats van te oordelen schenk ik aandacht aan het hoe, wat en waarom.

Wat vinden mijn klanten daarvan?
Zelf stond ik nooit zo stil bij het woord ‘oordeelloos’. Totdat bij evaluaties van verschillende trajecten een aantal klanten aangaven het zo fijn te vinden dat ik oordeelloos ben. Super fijn natuurlijk! Vooral fijn dat mijn klanten dit zo ervaren, ervaren dat ze mogen zijn wie ze zijn en dat het helemaal oké is. De situatie is zoals deze is en samen kijken we hoe we het kunnen aanpakken. Het woord ‘schuld’ of een oordeel komt hierin niet aan bod; het doet voor mij immers niet ter zake.

Zelfreflectie
Sindsdien neem ik  ‘oordeelloos’ ook mee in mijn zelfreflecties. Oordeelloos zijn richting klanten gaat mij goed af, oordeelloos zijn naar mijzelf een stuk minder. Dus daar mag ik nog wel aan werken…. ;-)