Kan maar gedaan zijn

Kan maar gedaan zijn!?
Uitstelgedrag, je kent het beslist wel. Ach, waarom zou je eigenlijk ook alles direct doen en afhandelen? Morgen is er weer een dag, en overmorgen ook. Voordat je het weet liggen er diverse klussen uitgesteld op je te wachten. In plaats van één klusje zijn het er ineens tien geworden.
Tja, ik ken maar weinig mensen die dan nog zin en puf hebben om ermee aan de slag te gaan.

Hoe voorkom je dit dan?
Volgens mij werkt het in ieder geval goed als je de voordelen gaat inzien en ervaren van het direct (of zo snel mogelijk) afhandelen van klusjes. Simpelweg omdat er dan niet zoveel klusjes opstapelen!

Wat is dan het voordeel?
Om je inzicht te geven in voordelen, zal ik je wat voorbeelden geven.

Voorbeeld 1: Vaatwasser uitruimen.
Bij ons thuis draait de vaatwasser ‘s nachts. Een van de eerste dingen die wij ‘s ochtends doen, nog voor het ontbijt, is het uitruimen van de vaatwasser.
Voordeel? De vaatwasser is leeg dus de vuile vaat van de komende dag kan direct in de vaatwasser: aanrecht leeg, geen onnodige chaos op je aanrecht!

Voorbeeld 2: Kleding direct ophangen nadat de wasmachine klaar is.
Wanneer je je wasmachine een poosje hebt, weet je ongeveer hoelang elk wasprogramma duurt. Je kunt dus uitrekenen wanneer je was ongeveer klaar is. Hoe sneller je de was daarna ophangt of in de droger doet, hoe sneller deze droog is. Ook zodra de was droog is, is het natuurlijk handig om de was zo snel mogelijk te vouwen en in de kast te leggen. Ik schreef over het wasproces een handig e-boek dat je via mijn website kunt bestellen.
Voordeel? Wel meerdere! Door elke was direct ‘af te handelen’ stapelt deze zich niet op: minder vouwen in één keer, altijd een lege wasmand voor de grijp én je grijpt niet mis in je kast!

Voorbeeld 3: Online bestelling retourneren.
Zeker sinds Covid-19 onze wereld bestormde, bestellen we massaal kleding en spullen online. Hartstikke handig natuurlijk, dat het bij je thuis bezorgd wordt, maar hoe ga jij om met de artikelen die niet helemaal naar wens zijn?
Zelf ben ik een vrij nieuwsgierig mens en pakjes uitpakken vind ik erg leuk. Ook al weet ik heel goed wat er in zit, dan nog ben ik nieuwsgierig. Ik open het pakket dus ook meestal op de dag van ontvangst. Je hebt het immers besteld omdat je het nodig hebt, toch? Vervolgens probeer ik het artikel ook direct uit. Kleding pas ik na het douchen. Meestal neem ik het hele pakket mee naar boven zodat ik alles bij de hand heb voor mijn pas-sessie. Ik bekijk van tevoren goed hoe kleding opgevouwen in het plastic zit. Past het niet of is het om andere redenen niet naar wens? Dan vouw ik het direct weer op en stop het terug in het plastic.
Wat past doe ik in de wasmand, wat niet past gaat direct weer in de doos of zak van de leverancier. Na mijn pas-sessie maak ik het pakket direct klaar om te retourneren en zet ik het bij de voordeur neer. De eerstvolgende keer dat ik in de buurt van het postkantoor kom neem ik het mee.
Voordeel? Zolang je het pakket niet retourneert krijg je geen geld terug; des te sneller jij de spullen retourneert, des te sneller de leverancier de kosten zal verrekenen!

Voorbeeld 4: Nieuwe kleding direct wassen.
Zelf was ik nieuwe kleding meestal direct. Gewoon, even in een sopje. Vooral ondergoed.
Voordeel? Des te sneller het gewassen is, des te sneller kun je je nieuwe kleding aan!

Kun je hier wat mee?
Hopelijk heb ik je met bovenstaande voorbeelden kunnen overtuigen hoe fijn het is om bepaalde klusjes direct te doen. Ben je hiervan nog niet helemaal overtuigd?

Daag me uit!
Vertel mij wat jouw uitstelklus is en ik zal je benoemen welk voordeel je ervaart als je het wel direct afhandelt!

Paar extra handjes nodig?
Heb je een klus die je niet in je eentje geklaard krijgt? Of een klus waarbij je niet weet waar te beginnen? Neem gerust contact met mij op om te bespreken in hoeverre ik jou daarbij kan helpen!

Ben je benieuwd welke impact het inschakelen van een Professional Organizer kan hebben? Mijn beroepsvereniging NBPO publiceerde een e-boek met Impactverhalen, met medewerking van klanten. Je download het hier.