Eindelijk genieten van je foto’s!

Foto’s, in het huidige digitale tijdperk maken we er zomaar 100 van een kleine gebeurtenis. En dan? Daar staan ze, op je telefoon en/of je camera… Wie kijkt ernaar? Kun je ze wel goed bekijken op dat kleine schermpje? Maar ja, op de computer staan er al zoveel. En op zolder liggen er ook overal verspreid foto’s.
Als je wilt, kun je daar nu korte metten mee maken! Foto’s zijn gemaakt om naderhand te kunnen genieten van díe momenten die je de moeite waard vond om vast te leggen op de gevoelige plaat.

Maar waar dan te beginnen?
En moet dat in één keer? Nee! Als je het in kleine delen doet, kun je het oppakken wanneer je wilt.

Verzamel je foto’s op één plek.
– Laten we beginnen bij het heden of recente verleden.
– Verzamel al je foto’s van je camera, telefoon, Facebook, Instagram enz. die je wilt bewaren op één plaats, waarschijnlijk je computer. Maak een map ‘2021’ (van 2022 zullen het er nog niet zo heel veel zijn) aan waarin je alle foto’s kunt opslaan.

Wat is voor jou een goede indeling?
Uiteraard wordt het er niet overzichtelijk van als je nu alle foto’s zomaar in deze map doet. Dus is het handig om meerdere mappen onder  ‘2021’ te maken. Of je dit per maand doet, of per activiteit, dat mag je voor jezelf bedenken. Persoonlijk vind ik per activiteit het makkelijkst, omdat je twee jaar later misschien op zoek bent naar een foto van het kampioenschap van je dochter, maar niet meer precies weet in welke maand dat was. Maar, nogmaals, bedenk hier welk systeem voor jou het gemakkelijkst werkt.

Maak alvast een selectie.
Kijk, voordat je de foto’s op de computer zet of dat ze werkelijk de moeite zijn; alle wazige, dubbele enz. foto’s kunnen verwijderd worden.

Houdt het klein!
– Om het klein te houden, kun je ervoor kiezen om eerst al je foto’s te verzamelen en een andere keer met de indeling in mappen te beginnen. Dit afhankelijk van de tijd die je hebt en hoe leuk je het vindt om te doen.
– Vind je het niet leuk om te doen, of heb je weinig tijd? Zet de kookwekker op een uur of half uur.
– Ben je klaar voor vandaag? Sla je foto’s direct op een externe harde schijf (liefst in een brandwerende kluis of bij iemand anders) of cloud op. Als je computer crasht, ben je ze tenminste niet kwijt…

De volgende stap is om vanaf nu je foto’s bij te houden.
Dit kan door na een activiteit je foto’s over te zetten op de computer/externe schijf, maar bijv. ook door dit één keer per maand te doen.
Als je hier een routineklus van maakt, kost het je steeds minder tijd.

Foto’s afdrukken?
– Wil je foto’s liever afdrukken of in een fotoalbum? Nu ze in volgorde op je computer staan, kun je dit handig doen via de vele programma’s die men op internet aanbiedt. Kruidvat, Hema, maar bijv. ook Albelli hebben makkelijke programma’s waarmee je, op een redelijk eenvoudige manier, prachtige albums kunt maken. Je kunt ze ook tijdelijk opslaan, dus niet alles hoeft in één keer. Ook hiervoor kun je kiezen om het bij te houden, zoals boven beschreven.
– Deze albums kun je ook online bewaren. Komt er een keer limonade of koffie overheen, kun je ze nogmaals laten afdrukken.
Zó, voor de toekomst komt het wel goed met die foto’s!

Maar ja, nu nog alle foto’s uit je verleden.
– Foto’s die op de computer staan, kun je gaan indelen zoals je met ‘2021’ bezig bent.
– Houdt ook dit klein en zoek ook hierbij de foto’s voor een bepaald jaar bij elkaar.
– De indeling per maand of activiteit kan later nog. Plan hiervoor tijd in je agenda, zodat het wel gebeurt en niet weer vijf jaar blijft liggen ;-)

Papieren foto’s zijn een ander verhaal. 
– Verzamel vanuit alle hoeken en ruimtes alle foto’s bij elkaar en pak er een plastic krat bij waarin je ze kunt opbergen. Fotoalbums leg je bij elkaar hierin.
– Losse foto’s sorteer je desgewenst op jaar, periode of gebeurtenis. Wil je ze nog inplakken, dan is het aan te raden dat je alle foto’s hebt uitgezocht voordat je hieraan begint.
– Zorg dat je ook het inplakken klein houdt: album voor album. Plak ze in, maar ga er geen hele kunstwerken van maken. De kans dat de moed je in de schoenen zakt en je ermee stopt is dan te groot. Wees tevreden met het feit dat ze bij elkaar in een album zitten, en je lekker op de bank het album kunt doorbladeren.  Goed is goed genoeg!
– Ga vooral geen tien fotoalbums kopen als je weet dat je de komende maand geen tijd hebt! Wees reëel m.b.t. de tijd die je hebt. De foto’s zijn waarschijnlijk niet voor niets nog niet georganiseerd. Stop de foto’s dan liever bij elkaar in een enveloppe of plastic hoes, zodat de foto’s die bij elkaar horen bij elkaar blijven. Mocht je er nooit aan toe komen om ze in te plakken, dan kun je ze in ieder geval makkelijker pakken!

Tenslotte nog een paar tips:
– Stop met zoveel foto’s maken!
– En bekijk je foto’s regelmatig. Wazig of dubbel? Gelijk deleten. Scheelt je weer werk wanneer je ze op de computer zet.
– Ga genieten van je foto’s! Samen met je gezin of anderen van alle herinneringen die je hebt vastgelegd.