Gekke dingen

Regelmatig wordt me gevraagd wat mijn werk precies inhoudt.
Tja, wat houdt mijn werk precies in? Dat is per klant verschillend. Echt!

Spullen
Natuurlijk draait het vaak om chaos met betrekking tot spullen. Ik denk dat je je daar best een beeld van kunt vormen. Het gaat echter om zoveel meer!
‘Oh ja’, hoor ik je denken, ‘Agendabeheer, het wasproces, eten op tafel krijgen, een goed gesprek om je hoofd op te ruimen, enz.’ hoort er ook bij’.

Regelmatig doe ik iets heel anders!
Als Professional Organizer doe ik echter ook regelmatig dingen die jij wellicht helemaal niet van mijn werk verwacht. Misschien hoort het officieel ook helemaal niet bij het werk van een organizer maar het hoort wel bij wie ik ben en waarvan ik vind dat het mensen verder helpt. Met name bij klanten die ik voor langere tijd mag ondersteunen gaat het mij om het complete verhaal en plaatje en ondersteun ik als organizer mensen soms ook in hun ‘levensloop’.

Voor mij als organizer gaat het erom dat jij weer verder kunt met hetgeen je mee bezig bent of wilt gaan. Dat het proces van verandering, waar je mee bezig bent, kan doorgaan. Of dat ik je juist help om dat proces op te starten.

Gekste dingen
En zo gebeurt het dus dat ik soms de gekste dingen meemaak en doe. Al vind ik ze helemaal niet zo gek, maar vooral leuk om te doen.
Mijn klanten vinden het nog weleens grappig dat we samen iets totaal anders doen; ‘Zoiets doe je normaal niet, hè?’

Maar zo langzamerhand heb ik best een lijstje met ‘gekke’ dingen die ik samen met een klant gedaan heb:
-Kan mijn klant tijdens een verbouwing of verhuizing écht niemand vinden die kan helpen met behangen of schilderen? Of lukt het ze maar niet om te beginnen?
Ik trek mijn schilderskleding aan (als je me dan op straat tegenkomt zou je me direct uitlachen…) en ga schilderen.
-Mooie nieuwe vloer en het lukt maar niet om de finishing touch, de plinten bevestigen, te realiseren? Dan gaan we toch samen meten, zagen en plakken of schroeven!
-Lamp ophangen? Zolang het redelijk simpel blijft, sta ik ook daarin mijn ‘mannetje’.
-Donkere hoek in de kamer waar dat lampje, dat we vorige week op zolder tegenkwamen, goed van pas zou komen? Als het nodig is neem ik de boormachine mee en fixen we dat samen.
-Laatst had een klant een apparaat vanuit Amerika besteld. Met Amerikaanse stekkers… Zelf had ze al nieuwe stekkers gekocht. Samen bekijken we dan alle opties hoe dit projectje aan te vliegen.
-Vorig jaar kreeg iemand een tweede hands piano cadeau. Deze moest wel even opgehaald worden… Aangezien je een piano niet zomaar één, twee, drie uit een huis gesjouwd hebt, was het handig dat er iemand mee ging die net iets meer ruimtelijk inzicht had én goed kon sjouwen.
Je raadt het al: ik mocht mee op reis om de piano op te halen.
Het was een hele (zware) klus om deze uit huis op de aanhangwagen te krijgen en vervolgens weer van de aanhangwagen in huis neer te zetten, maar samen hebben we het voor elkaar gekregen! Mij geeft dit een enorme kick en de klant was blij. Wat wil je nog meer?
-Kippen vangen! Tja, als de kippen toch echt de andere kant van de tuin moeten gaan begrazen is het wel handig om ze daar naartoe te brengen. Ik ben er achter gekomen dat ik veel talenten heb, maar kippen vangen hoort daar niet bij! Gelukkig kan ik ze wel enigszins tegenhouden.

Gaat dit lijstje nog aangevuld worden?
Wat mij betreft wel. Zolang ik samen met mijn klant tot de conclusie kom dat een klus ervoor zorgt dat hij of zij weer verder kan. Voor mij maakt dit mijn werk als Professional Organizer alleen maar afwisselender en waardevoller. Ik houd wel van ‘gekke’ dingen!

Zijn er ook dingen die ik niet doe?
Ja hoor! Waar ik mijn klanten leer om beter hun eigen grenzen te stellen, zo heb ik zelf uiteraard ook mijn grenzen. Dus nee, ik doe nu ook weer niet álles.