Sieraden

Naar aanleiding van vragen van een klant dit keer een blog over sieraden. Wat zijn nu handige manieren om ze op te bergen en hoe onderhoud je ze?

Sieraden zijn mooi, geven uiting aan wie je bent: Het is een manier om je outfit nét dat extra’s te geven, maar ook om jezelf wat op te fleuren; letterlijk en figuurlijk. Daarom tips voor het onderhouden en opbergen van je sieraden.

Het dragen van sieraden
– Om te voorkomen dat je sieraad op de grond, hard op tegels of in de wasbak valt, wordt aangeraden om je sieraden zittend aan te doen.
– Bijna alle parels, edelstenen en koralen zijn gevoelig voor chemische stoffen. Wanneer je je opmaakt, parfum op doet of ingesmeerd hebt met crèmes of bodylotion is het verstandig om even een half uurtje te wachten voordat je je sieraden om doet. Voor haarlak, gel en wax geldt hetzelfde! Je zult begrijpen dat ook schoonmaakmiddelen geen goed doen voor je sieraden.
– Wanneer je zware lichamelijke activiteiten doet, zoals sporten, rennen, schoonmaken, kun je beter je sieraden af doen omdat ze extra lijden door het schokken en trillen.
– Sieraden houden niet van nattigheid, dus ook tijdens zwemmen, douchen, afwassen kun je ze beter even uitdoen. Datzelfde geldt voor slapen of zonnebaden. Wist je dat sieraden niet te veel aan de zon of daglicht blootgesteld moeten worden!  Veel edelstenen kunnen hierdoor namelijk verkleuren.
– Parels worden mooier naarmate je ze vaker draagt. Natuurlijke huidvetten zorgen er als het ware voor dat je parel minder snel uitdroogt en dus mooier glanst.

Schoonmaken van sieraden
Algemene regels:
– Bevat je sieraad gelijmde stenen, dan moet je dit niet in warm water dompelen omdat dat de lijm kan aantasten. Gebruik in plaats van warm water een vochtige doek.
– Wanneer de stenen op de plaats gehouden worden door een metalen setting, dan kun je het sieraad wel onderdompelen in (warm) water. Houdt er wel rekening mee dat plotselinge temperatuurverschillen alsnog scheuren kunnen veroorzaken in stenen.
– Zitten er geen stenen in/op je sieraad, dan kun je ze gerust onderdompelen in water. Ook heet water.
– Je kunt je sieraden eenvoudig zelf reinigen en poetsen.
– Twijfel je? Informeer dan bij de juwelier.

Schoonmaken zilveren sieraden:
– Omdat zilveren sieraden dof of zwart worden, hebben ze meer onderhoud nodig dan gouden sieraden. Het makkelijkste is om het sieraad met een licht vochtige, zachte doek te poetsen. Evt. met een klein beetje water en zeep.
– Daarna poets je het sieraad na met een droge doek.
– Voor een beter resultaat kun je schone as (van een sigaret of open haard) gebruiken, of witte tandpasta zónder bleekmiddel op een natte doek in plaats van zeep.
– Ook kun je een zilverpoets product gebruiken.

Schoonmaak gouden sieraden:
Ondanks dat deze minder snel vies of vet worden, kan het af en toe nodig zijn om ze weer op te frissen. Gebruik een vochtige, zachte doek of zachte tandenborstel met een beetje water en zeep of witte tandpasta zónder bleekmiddel.

Schoonmaken platinum sieraden:
Omdat platina een zeer dicht metaal is, is het veel moeilijker te poetsen dan zilver of goud. Een deel van het vet of vuil kun je met een vochtige doek of zachte borstel verwijderen, maar het beste is om hiervoor de juwelier in te schakelen.

* Uiteraard is het het beste om bij aankoop van je sieraad te vragen naar de beste verzorgingsmethode! *

Bewaren van sieraden
Natuurlijk zijn er honderden manieren om je sieraden op een leuke manier te bewaren.
– Zo heb ik zelf een sieradenbord gemaakt voor mijn kettingen.
– Vaak is het echter voor de sieraden het beste om in het donker bewaard te worden; ik adviseer je dan ook om je kóstbare sieraden niet open en bloot te bewaren, hoe leuk dat ook zal uitzien.

Onderstaand wat algemene tips:
– Bewaar sieraden afzonderlijk van elkaar in een natuurlijk zakje of katoenen doekje. Stenen en zilver kunnen beschadigen wanneer je ze bij elkaar of los in een kast of lade bewaart.
– Ook verschillende metalen kun je beter niet bij elkaar bewaren. Door de energetische werkingen van edelstenen kunnen ze elkaar negatief beïnvloeden wanneer je deze bij en tegen elkaar bewaart.
– Draag je een sieraad langere tijd niet, wikkel het in een katoenen of liefst zilverdoekje. Vervolgens pak je het in met zilverfolie en berg het dan op in een hersluitbaar plastic zakje waar je zoveel mogelijk lucht/zuurstof uit laat. Vervolgens stop je het sieraad in een juwelendoosje. Het zilverfolie houdt snelle verkleuring en oxidatie tegen, waardoor je het minder snel of grondig hoeft te poetsen.
– Parels bewaar je liever NIET in een plastic zakje, maar in een katoen zakje!
– Bewaar sieraden niet in een vochtige/warme ruimte zoals bijv. de badkamer. Het oxideren van metalen gaat dan nl. sneller en dat wil je natuurlijke niet!
– Om  te voorkomen dat je sieraden per ongeluk wegveegt, leg je ze liever niet even snel op een hoekje of klein tafeltje.
– De beste manier om je sieraad op de bergen is dit zonder rondingen en los uit het slotje neer te leggen. Het geeft de draad wat meer ruimte, zonder dat er altijd spanning op staat.
– Parels bewaar je nóóit samen met andere sieraden en nooit met plastic, elastiek (ook geen elastiek geregen armbanden) of rubber. Hierdoor zouden ze nl. erg uitdrogen. Het is beter om ze te bewaren met een glas water ernaast, zodat ze vochtig blijven. Of een weinig vochtig doekje erbij bewaren. Houdt er wel rekening mee dat het sieraad zelf niet te vochtig of zelfs nat mag worden. Daardoor zou het pareldraad weer uitrekken en lijden. Laat je parelsnoer daarom altijd eerst even drogen/acclimatiseren nadat je het hebt schoongemaakt of nadat het lang opgeborgen is geweest.
– Ook hier geldt weer: vraag bij aanschaf aan de juwelier wat de beste opbergmanier voor jouw sieraad is.

Veel plezier met het dragen van je sieraden!