Ik zie Zelfliefde Groeien

Voor Samen Sterk Zorg schreef ik dit blog over Zelfliefde.
Wanneer ik via de WMO mensen mag gaan ondersteunen als Professional Organizer is het bij binnenkomst een chaos.
Chaos in hun hoofd en huis of administratie. Of allemaal. Aan het huis zie ik, in de meeste gevallen, hoe het met mijn klant gaat.
Weinig liefde voor het huis betekent vaak ook weinig liefde voor zichzelf.

Mijn eerste stap in huis.
Als ik in beeld kom hebben mensen vaak al een heel traject aan hulpverlening achter de rug of hebben ze juist een hele lange zoektocht ernaar gehad.
– Ze zijn boos op de wereld, op zichzelf of op allebei.
– Verdrietig, om het leven dat ze achter de rug hebben, of juist niet gehad hebben.
– Schamen zich er soms voor dat ze het niet alleen kunnen.
– Vinden weinig meer leuk en komen helemaal niet meer aan zichzelf toe.

Het verdriet, de boosheid en schaamte kan ik als Organizer niet verminderen.
Wel gaan we samen op pad, op ontdekking, in huis, spullen, kleding en/of administratie. Wat heb je nodig, wat kan weg en wat helpt jou in huis?
Tijdens het opruimen komen er herinneringen, verhalen en gevoelens naar boven. Die mogen er zijn, ze zorgen ervoor dat er weer iets verwerkt wordt en we verder kunnen gaan met ons traject. We ontdekken ook welke manier van opbergen het beste werkt zodat het opbergen zelf makkelijker wordt.

Voordeel van WMO
Het mooie van WMO trajecten vind ik dat je tijd hebt om een band met mensen op te bouwen en zij de tijd krijgen om alles rustig te kunnen verwerken en te leren anders naar hun huis en spullen te kijken. En hoe mooi is het dan als we na maanden opruimen, organiseren een doosje tegenkomen met materiaal om zelf kaarten te maken en mijn klant zegt: “oh, dit is leuk. Hier heb ik zin in. Ik ga binnenkort mijn kleindochter vragen of ze weer eens komt. Kunnen we samen kaartjes maken. Daar heb ik zin in!” Door het opruimen in huis komt er langzamerhand een klein beetje liefde voor het huis en is er weer ruimte om meer zichzelf te worden en lief te hebben. Dat zijn de momenten dat ik dankbaar bedenk: De zelfliefde groeit!