Header Blog Wat zeggen jouw spullen

Wat zeggen jouw spullen?

Bij oudere mensen merk ik dat het wegdoen van spullen soms nóg lastiger is dan bij mensen van jonge of middelbare leeftijd. Hoe dat komt? Deels doordat hoe ouder je word hoe meer spullen je hebt. Maar vooral doordat de spullen iets vertegenwoordigen wat er niet meer is (denk hierbij aan een overleden partner of kind) maar ook iets wat ze graag hadden wíllen doen maar nooit aan toegekomen zijn. Er zit heel veel emotionele lijm aan de spullen.

Het komt dan voor dat ze spullen hebben aangeschaft voor bijvoorbeeld een hobby die fysiek best zwaar is. Door tijdgebrek of wellicht door het zorgen voor anderen is het er alleen nooit van gekomen om die hobby uit te voeren. Deze spullen mogen echter niet weg, want ‘dit wil ik ooit nog wel gaan doen’!

Op zo’n moment ga ik rustig in gesprek over hoe reëel het fysiek beoefenen van deze hobby nog is, maar ook hoe reëel het is om de hobby in de toekomst te gaan beoefenen terwijl de spullen soms al 20 jaar in de kast liggen.

Als ik merk dat mensen geen afscheid kunnen nemen van de spullen maar de aanblik ervan hen op een pijnlijke manier herinnert aan het feit dat ze er niets mee gedaan hebben, vraag ik hen hoelang zij zichzelf nog willen blijven pijnigen met de aanblik van de spullen.

Soms kan het bevrijdend zijn om de spullen de deur uit te doen; je word dan immers niet meer telkens geconfronteerd met iets dat je had wíllen doen.