Waarom zou je

Waarom zou je überhaupt opruimen?
“Omdat het anders een zootje wordt”, hoor ik je zeggen. Dat klopt. Maar sommigen vinden dat helemaal niet erg. Waarom zou je opruimen, als je chaos in huis niet erg vindt?

Ik kom als organizer uiteraard bij veel verschillende mensen in huis. De hulpvraag is heel divers maar gaat minstens in de helft van de gevallen over spullen.
Soms gaat het in het begin maar om één kast of een bepaalde kamer maar komen we er gaandeweg achter dat er door hele huis meer chaos is dan gedacht. En, dat die chaos méér invloed op het leven heeft dan gedacht.

Chaos om je heen zorgt voor prikkels. Van mensen met autisme, ad(h)d, HSP, en dergelijke weten we dat deze last kunnen hebben van prikkels. Maar ook zonder deze ‘letters’ kun je er meer last van hebben dan je tot nu toe dacht.

Alles wat zich in je huis bevindt vraagt namelijk om aandacht, al is het maar omdat je er telkens tegenaan kijkt. Veel spullen in huis kunnen je letterlijk de kracht ontnemen om in actie te komen; in actie te komen om de spullen op te ruimen maar ook om op andere gebieden in actie te komen.

Hoe meer ruimte er in je huis is, hoe meer ruimte er in je hoofd is.
We zeggen niet voor niets: “een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd”.
Ik ervaar dat ook bij mensen die ik voor langere tijd mag begeleiden. Na verloop van tijd, als spullen in huis steeds meer een eigen plek krijgen, merk ik dat er ruimte komt voor andere, nieuwe dingen.
– Zo besloot een klant om te gaan solliciteren naar een andere baan; haar opgeruimde huis had haar de ruimte gegeven om over een aantal zaken goed na te denken en ze was tot de conclusie gekomen dat haar huidige baan niet goed bij haar paste.
– Een andere klant vond geleidelijk aan de rust om zichzelf beter te verzorgen. Waar ze eerder even snel onder de douche stapte, gaat ze nu bij tijd en wijle lekker in bad met een ontspannend muziekje en kaarsje erbij.
– Vorige week nog zag ik dat een mevrouw haar hobby weer had opgepakt. Simpelweg omdat we haar hobbyspullen teruggevonden hadden en deze op een makkelijke manier hebben opgeborgen.

Waarom bijhouden?
De belangrijkste reden om opruimen bij te houden vind ik persoonlijk omdat bijhouden minder tijd en vooral minder energie kost dan één keer in de zoveel tijd een enorme bende aan te moeten pakken. Wanneer je een eenmaal opgeruimde ruimte elke week schoonmaakt, ruim je gelijk die dingen op die stiekem toch zijn blijven slingeren. Je weet dat je in no-time klaar bent!
Wanneer je gebruikte spullen direct opruimt kost dit je nog minder tijd. Of dat je ze nu aan de kant schuift of gelijk oppakt en op de goede plek terug legt, dat maakt qua tijd niet veel uit. Zeker niet als je dit vergelijkt met je hele huis te moeten doorkruisen met spullen die je een week hebt laten slingeren!

Nog meer redenen om op te ruimen.
Ik kan je nog veel meer redenen opnoemen waarom je maar beter kunt opruimen. Dat doe ik echter niet. Veel redenen zijn namelijk per persoon verschillend. Wil je weten wat voor jou een goede reden is om op te ruimen? Ga het gesprek met mij aan en ik vertel het je!