Trauma’s en Professional Organizer

Toen ik in 2013 als Professional Organizer begon was ik echt zo groen als gras… Als je mij destijds gezegd zou hebben dat ik regelmatig met getraumatiseerde mensen zou werken, was mijn mond open gevallen.
 
In the picture.
Gaande de weg leerde ik dat er regelmatig heel veel schuil gaat achter chaos in een huis. A(D)HD, ASS, NAH, die had ik wel in the picture, trauma’s echter niet. Inmiddels werk ik via WMO met meerdere klanten die in het verleden trauma’s hebben opgelopen en daardoor hun huis en / of leven niet goed op de rit krijgen of kunnen houden.

Wat doe ik niet
Laat ik eerst duidelijk zijn in wat ik niet doe. Ik kan het trauma niet ‘opruimen’, zelfs niet verminderen, ik ben immers geen therapeut of psycholoog. Aan het trauma zelf kan ik niets doen, hooguit een luisterend oor bieden. Het ‘werken’ aan een trauma laat ik over aan mensen die daarin gespecialiseerd zijn.
 
Wat doe ik wel
Ik kan mensen met trauma’s wel helpen met het weer op de rit krijgen van hun huis en vandaaruit hun leven. Komt er bij het beslissen van iets wel of niet houden een traumatische herinnering naar boven dan luister ik en stel ik vragen over verschillende mogelijkheden. Kleeft aan iets een traumatische herinnering en mag het ondanks dat (of juist daardoor) niet weg, dan bespreken we hoe het item bewaard kan blijven zonder telkens geconfronteerd te worden door de traumatische ervaring.
Soms vraag ik ook om iets te noteren zodat dit samen met de therapeut of psycholoog besproken kan worden. Afhankelijk van het resultaat hiervan kunnen we er dan een volgende keer verder mee.
 
Kennis en Kunde
Afgelopen jaren heb ik veel geleerd van mijn klanten met een of meerdere trauma’s. Daardoor weet ik inmiddels beter wat ik wel en niet kan verwachten. Ook kan ik hierdoor meer begrip hebben voor bepaald gedrag wat zich soms laat zien. Begrip op kunnen brengen wil niet zeggen dat het altijd makkelijk is om het dat bepaalde gedrag om te gaan.
 
Hoe maak ik het makkelijker
Voor mijn klanten kan ik het trauma op zich natuurlijk niet makkelijker maken. Door er meer over te leren kan ik wel beter begrijpen waar bepaald gedrag vandaan komt en hoe ik hierop het beste kan reageren. Als ikzelf meer handvaten heb om met het trauma van mijn klanten om te gaan maak ik het niet alleen voor mijzelf makkelijker maar ook voor hen. En uiteindelijk gaat het mij daarom.
 
Scholing
Inmiddels heb ik al de stap gezet om mij in te schrijven voor acht bijeenkomsten bij ‘De weg naar binnen’ in het najaar en winter 2024-2025 waarbij ik veel ga leren over transgenerationeel- en vroegkinderlijk trauma en hoe ik mij als professional hierin kan ontwikkelen.
Daarnaast besteed onze beroepsvereniging NBPO gelukkig ook aandacht aan dit onderwerp. Zo hadden we begin juni nog een themabijeenkomst waarbij onder andere uitgelegd werd wat trauma met ons brein doet, we leerden te kijken door de zogenaamde ‘trauma-bril’ maar ook hoe we voor onszelf kunnen zorgen als we tijdens ons werk met trauma te maken hebben.
 
Weet ik er dan alles van?
Nee. Gelukkig niet, zou ik willen zeggen. Een dergelijk trauma heb ikzelf niet en daarom pretendeer ik ook nooit dat ik er alles vanaf weet en het helemaal begrijp. Dat kan niet en dat hoeft ook niet.
Wat ik wel kan is dat ik steeds een beetje beter kan aansluiten bij wat een klant (misschien jij wel) nodig heeft. En dát is waar ik voor ga!
 
Wil jij na het lezen van dit blog ook aan de slag met mij? Neem dan gerust contact met mij op!