Picto Kleerhanger
Picto Boekenplank
Focus
Picto klok

Bijna elke vrijdag plaats ik op mijn Facebookpagina een ‘Opgeruimde vrijdag-tip’. Dit zijn niet zo zeer tips die letterlijk over opruimen gaan, maar meer handige tips om ervoor te zorgen dat de spullen die je dierbaar zijn langer mee kunnen gaan.
Om het jou makkelijker te maken heb ik ze op deze pagina bij elkaar gezet:

Met gewone, witte tandpasta kun je zilveren spullen, voor een keer, perfect schoonmaken. Je kunt tandpasta trouwens ook gebruiken om je wc schoon te maken.
(Bron: www.tipsenweetjes.nl)

Zelf een spray maken voor het schoonmaken van je ramen? Gebruik 240 ml. water, een goede scheut azijn, wat alcohol, een paar druppels citroenolie en een scheutje Glycerine.
(Bron: www.tipsenweetjes.nl)

Heb je last van een vies en geurend vaatdoekje? Maak deze vochtig en stop deze circa 2 minuten in de magnetron of in de vaatwasser. De meeste bacteriën zijn dan gedood en het vaatdoekje kan weer een tijdje mee.
(Bron: leukegeit.nl)

Wil je vieze bakluchtjes van onder andere de frituurpan, het bakken van vis, knoflook en uien in uw huis voorkomen? Laat dan tijdens het bakken een pannetje met azijn koken op je fornuis, laat dit een poosje koken en pruttelen. Dit maskeert de baklucht. (Bron: goedeschoonmaaktips.nl)

In een waterkoker komt snel kalkaanslag. Om dit te verwijderen vul je de waterkoker met water, zodat in ieder geval het warmte-element onder water staat. Doe hier een flinke scheut azijn bij en zet de waterkoker aan. Na het koken spoel je de waterkoker goed na. Eventueel kook je nog een keer zuiver water in de waterkoker om ervoor te zorgen dat alle azijn uit de koker is en je thee niet naar azijn gaat smaken.
Je kunt de aanslag ook voorkomen door schone schelpjes in de waterkoker te doen. Deze moet je wel na een tijdje vervangen. De werking van schelpjes (het opnemen van kalk) neemt na verloop van tijd af.
Een andere manier om kalkaanslag in de waterkoker te verwijderen is door deze te vullen met een handvol rijst en lauw water. Door even te schudden komt de kalkaanslag los. Na het omspoelen is de waterkoker schoon en heb je geen nare geurtjes in huis. (Bron: goedeschoonmaaktips.nl)

Theeaanslag in je theepot of uw kopjes is gemakkelijk te verwijderen door wat zout met een doekje in te wrijven op de aanslag. Als je de pot of het kopje hierna afspoelt gaat de aanslag er gemakkelijk af. Om theeaanslag te voorkomen kun je knikkers in uw theepot doen.
Je kunt thee- of koffieaanslag ook verwijderen door een scheutje bleekwater in uw pot of kopjes te doen. Verdun dit met water, laat het even staan en spoel het vervolgens goed na. Schuren is hierna niet meer nodig. Je kunt dit ook proberen met citroensap.  (Bron: goedeschoonmaaktips.nl)

Als je een pan met antiaanbaklaag met afwasmiddel wast, verdwijnt de laag langzaam. Je kunt de pan beter wassen met heet water en een afwasborstel en vervolgens drogen met een keukenpapier. De vetlaag wordt zo goed verwijderd, maar de antiaanbaklaag niet.
(Bron: goedeschoonmaaktips.nl)

Wordt jij ook zo moe van die vliegenpoep?
Oude vliegenpoep haal je weg met koude thee op een doek; je wrijft de poep er zo af!
(Bron: de Grote supersopgids van Marja Middeldorp)

Er zijn verschillende manieren waarop je aardbeivlekken kunt verwijderen. Één manier is het insmeren van de vlek met scheerschuim of scheerzeep. Je kunt de vlek ook behandelen met water en ammonia, maar test hierbij eerst of jouw kleding hierdoor niet van kleur verschiet.
(Bron: goedeschoonmaaktips.nl)

Heb je stinkende sportkleding of sportschoenen die je liever niet in de wasmachine gooit? Volgens Becky Rapinchuk is er een manier om het alsnog schoon te krijgen. ”Stop het in een grote zip lock zak en leg deze voor een nacht in de vriezer. De zweetgeur is afkomstig van bacteriën en de koude lucht zorgt ervoor dat deze dood gaan. Na een nachtje in de vriezer zal je kleding niet meer stinken.”
(Bron: Libelle.nl)

Kaneel, citrusgeur, sinaasappel- en komkommerschillen hebben een afwerend effect op mieren. Gebruik dit vooral op plekken waar mieren je huis binnenkomen en op de randen van het aanrecht. Mieren laten sporen achter en trekken elkaar hiermee aan. Houd alles dus goed schoon om dit spoor uit te wissen.
(Bron: Housecareservice.nl)

De Opgeruimde vrijdag tip van deze week zou ik wel eerst even aan de onderkant uitproberen…:
Met een strijkijzer en schone theedoek kun je watervlekken en/of kringen op je houten tafel aanpakken. Leg de schone theedoek over de vlek en ga er met het hete strijkijzer overheen.
(Bron: Housecareservice.nl)

Een bloedvlek in kleding haal je het beste weg met gewoon koud water. Niet met warm of heet water. Je kunt ‘m ook weghalen met melk. Gewoon eroverheen gieten en wegwrijven met een droge doek. En geloof het of niet, maar met speeksel (spuug) gaat bloed overal uit. Spuug op de vlek en dep daarna voorzichtig (of even laten intrekken). Zo nodig herhalen.
(Bron: de Grote Supersopgids van Marja Middeldorp)

Vlekken in vloerbedekking krijgt je er bijna allemaal uit met mineraalwater. Als het maar bruist. Over de vlek gieten en nawrijven met een droge doek.
Of gebruik voor vloerbedekking een biologisch schoonmaakmiddel.
Op een licht tapijt kun je ook een beetje citroensap of schoonmaakazijn gebruiken.
Is het tapijt van wol, dan kun je het reinigen met een beetje ammonia. Let op: probeer het eerst uit op een stukje tapijt wat niet direct in het zicht is!
(Bron: de Grote Supersopgids van Marja Middeldorp)

Boter op je kleding? Wegschrapen met een lepel of een bot mes. Voor kleren gebruik je dan gewoon een sopje met neutraal afwasmiddel. Deze methode werkt ook op andere, vooral gladde, oppervlakken. (Bron: de Grote Supersopgids van Marja Middeldorp)

Boen jij je suf op jouw badkuip? Je krijgt ‘m blinkend wanneer je deze schoonmaakt met karnemelk. Even in laten trekken en naspoelen. Nawrijven met een theedoek maakt ‘m extra glanzend.
(Bron: de Grote supersopgids van Marja Middeldorp)

Iets verpest door balpeninkt? Niet direct wegdoen!
Met deze tips krijgen jouw voorwerpen wellicht nog een kans:
In kleding bijv. is balpeninkt eenvoudig te verwijderen met melk. Gebruik flink wat melk en dep de vlek. Even nawrijven en de vlek is weg.
Balpenvlekken op behang verwijder je door het behang een beetje vochtig te maken en er daarna met haarlak op te spuiten. Even laten inwerken en met een droge doek wegvegen.
(Bron: de Grote supersopgids van Marja Middeldorp)

Berg je spullen op zolder, in de schuur, kasten of kelder op in plastic opbergboxen zodat er geen muizen bij kunnen komen. Tegen evt. waterschade zijn deze spullen in ieder geval goed beschermd en ook voor ongedierte als papiervisjes zijn je spullen op deze manier minder interessant.

Wat je wel niet kunt doen met 1 citroen! Deze tips vond ik op internet:

Er is geen fijner gevoel dan een schone en frisse leefomgeving. Maar ja, dat schoonmaken is nu niet bepaald onze favoriete bezigheid, laat staan dat we blij worden van al die chemische middelen. De oplossing is gelukkig heel erg simpel én goedkoop; gebruik een citroen!
De citrusvrucht bevat niet alleen veel vitamine C, maar ook zuren en oliën die perfect zijn voor het schoonmaken in huis. En wat ook fijn is, is de geur die de gele vrucht achterlaat. VROUW geeft 8 schoonmaaktips met niets meer en niets minder dan een citroen.

1. Frisse koelkast
Om vieze geurtjes in de koelkast te verwijderen hoef je geen sopje te maken en de hele koelkast grondig te schrobben. Het enige wat je nodig hebt, is een citroen en een klein kommetje. Knijp, boven het kommetje, het sap uit een halve citroen en zet het kommetje in de koelkast. Nog simpeler: snijd de citroen door de helft en leg een helft in het kommetje. Zet het bakje in de koelkast en de geurtjes zullen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Vervang dit na een kleine week.
2. Glanzende magnetron
Hardnekkige vlekken in de magnetron: zie die maar eens weg te krijgen. Met een citroen krijg je de magnetron binnen no-time weer glanzend schoon. Vul een schaaltje tot de helft met water. Doe hier het sap van een citroen bij en vul het schaaltje verder met water. Zet het in de magnetron en zet deze aan op de hoogste stand voor drie tot vijf minuten. Laat het apparaat daarna vijf minuten afkoelen. De citroen heeft het vet aan de binnenkant losgeweekt waardoor je met een doekje heel eenvoudig de vlekken wegveegt.
3. Rasp zonder restjes
De rasp is een heel handig hulpmiddel om kaas te raspen voor over bijvoorbeeld je spaghetti. Maar dat ding schoon krijgen, is minder eenvoudig. Zelfs na een rondje in de afwasmachine kunnen er restjes kaas achterblijven in de rasp. Deze restjes haal je er eenvoudig uit door er een halve citroen over te raspen aan zowel de binnen- als de buitenkant van de rasp. Even afspoelen en schoon is je rasp.
4. Schone snijplank
Even een uitje, paprika, knoflook of tomaat snijden op de snijdplank. Maar hoe krijg je die plank weer blinkend schoon? Heel simpel. Strooi wat zout op de plank en wrijf hier stevig met een citroen overheen. Daarna goed afspoelen en de plank is weer als nieuw.
5. Kalkvrije waterkoker
Kalk in de waterkoker, we kennen het allemaal. Je kunt aan de slag met azijn maar ook met een simpele citroen bereik je wonderen. Mix het sap van een citroen met twee kopjes water en laat dit in de waterkoker koken. Spoel de waterkoker daarna een paar keer flink na en hij is weer als nieuw.
6. Prachtige spiegels
Spiegels krijg je makkelijk schoon met, je raadt het al, citroensap. Doe het sap van een citroen en 2 kopjes water in een spuitflesje en schud dit goed. Spuit het op de spiegel en veeg af met een droog microvezel doekje. Dit werkt ook bij ramen, het glas van de vitrinekast, de muren in de douche en de douchedeur.
7. Blinkende wc pot
Ook voor het schoonmaken van de wc pot kun je een citroen gebruiken. Pers het sap boven de pot uit en strooi er wat zout bij. Nu even goed schrobben en de pot zal weer blinkend schoon zijn. Bijkomend voordeel is natuurlijk de heerlijk frisse geur!
8. Glimmende kraan
De kraan wordt vaak vergeten tijdens het schoonmaken. Je krijgt ‘m weer glanzend schoon door er met een halve citroen over te wrijven. Met een droog doekje veeg je het na en de kraan zal weer mooi glimmend zijn.

Een duurzame tip, deze week: Schuursponsjes zijn vaak groter dan nodig. Knip ze doormidden en je hebt er twee.
Oude handdoeken kunnen nog best een poos mee als poetsdoek. Hiervoor knip je de handdoek gewoon in kleinere stukken. Wanneer de handdoek erg rafelt kun je de randen even zigzaggen onder de naaimachine.
(Bron: www.tipsenweetjes.nl)

Op zoek naar alle Opgeruimde vrijdag-tips op een rijtje? Kijk dan op mijn website: https://www.opgeruimdjezelfzijn.nl/opgeruimde-vrijdag-tips/

Wanneer je gaat behangen, bewaar dan een beetje behangplaksel in bijv. een jampotje.
Na verloop van tijd zie je vaak dat kleine hoekjes behang iets loslaten. Met een klein penseeltje kun je dan wat behangplaksel aanbrengen en het behang weer vastplakken.

Om nare geurtjes in de koelkast te voorkomen leg je een gebruikt droog theezakje in de koelkast. Het theezakje zal de vieze geurtjes absorberen. Elke week een nieuw zakje en je koelkast blijft lekker fris.
(Bron: www.housecareservice.nl)

Om je waterkoker te ontkalken vul je deze met schoon water tot aan de rand waar de kalkaanslag zit. Voeg hier een flinke scheut azijn aan toe en laat dit koken. Een raam open zetten en/of de afzuiging op de hoogste stand zetten is aan te raden vanwege de sterke geur.
Laat, na het koken, het water/azijn mengsel nog ongeveer een half uur in de waterkoker staan voor het beste resultaat. Spoel het daarna weg en poets nog even na met een sponsje. Als laatste spoel je de waterkoker nog een aantal keren goed om met water en kook je een keer water dat je ook weg schudt. Zo voorkom je dat er nog een azijnsmaakje aan je eerstvolgende kopje thee zit.
(Bron: www.housecareservice.nl)

Leg eens een halve citroen in het bovenste gedeelte van de vaatwasser. Het gaat heerlijk ruiken en de glazen worden glanzend schoon.
(Bron: leukegeit.nl)

Last van een kalk in de douchekop? Leg deze in een emmer met veel schoonmaakazijn en water en haal deze er pas na een aantal uren weer uit. De schoonmaaktip zorgt ervoor dat het kalk in de douchekop als sneeuw voor de zon verdwijnt.
(Bron: leukegeit.nl)

Gebruik verschillende schoonmaakdoekjes en -middelen om je badkamer schoon te maken. Hiermee voorkom je dat de bacteriën van bijvoorbeeld het toilet of de vloer overgaan naar de wastafel of het bad, terwijl je dit juist schoon wilt hebben.
(Bron: leukegeit.nl)

Doe regelmatig wat talkpoeder op de rubberen strips van je koelkast en vriezer. Op deze manier zullen ze minder snel gaan scheuren.
(Bron: leukegeit.nl)

Om te voorkomen dat je spiegel tijdens het douchen of in bad gaan beslaat, kun je deze insmeren met shampoo. Laat dit even inwerken en wrijf de spiegel vervolgens goed droog met een schone, zachte doek. Je kunt dit ook proberen met afwasmiddel of scheerschuim.
Bron: goedeschoonmaaktips.nl)

Smalle glazen en vaasjes zijn moeilijk schoon te maken met een afwasborstel of sponsje. U kunt de glazen reinigen door een beetje droge rijst en wat water in het glas te doen en dit even goed te schudden. Het glas wordt door de rijst schoon geschuurd.
(Bron: goedeschoonmaaktips.nl)

Je kunt de binnenkant van je koelkast het eenvoudigst schoonmaken met allesreiniger en warm water en hierna af nemen met water en azijn. Een scheut azijn helpt tevens tegen algenvorming. Vergeet hierbij de afsluitrubbers niet. (Bron: goedeschoonmaaktips.nl)

Vetvlekken krijg je makkelijk uit je kleding of ander textiel door de vlek in te smeren met afwasmiddel. Gewoon water werkt niet, maar afwasmiddel breekt vet af. Laat het afwasmiddel even intrekken en gooi daarna je kleren gewoon in de was om het helemaal schoon te krijgen. Bij polyester kun je beter vloeibaar wasmiddel in plaats van afwasmiddel gebruiken.
(Bron: Housecareservice.nl)

Citroen is een goed middel tegen olievlekken in kleding. Wrijf met een doormidden gesneden citroen over de vlek en was het daarna uit in de wasmachine. Afwasmiddel met citroen kan ook al helpen.
(Bron: Housecareservice.nl)

Heb je huisdieren die haren achterlaten op je tapijt? Deze haal je er makkelijk af met een ramenwisser. Deze neemt de haartjes makkelijker mee dan de stofzuiger.
(Bron: Housecareservice.nl)

Maak de binnenkant van een glazen vaas eenvoudig schoon door hem half te vullen met water en voor de helft met azijn. Laat dit een nacht staan. Borstel de volgende dag de binnenkant van de vaas en giet hem vervolgens leeg.
(Bron: Housecareservice.nl)

Ruikt je wasmachine niet zo fris? Het ontkalken van de wasmachine helpt vaak tegen die geur. Doe een scheut (schoonmaak)azijn in het wasmiddelbakje en laat de wasmachine dan leeg op negentig graden draaien.
(Bron: Mamaenzo.nl)

Roestvrijstalen oppervlakken zijn vaak bezaaid met vingerafdrukken en vlekken. Deze krijg je moeiteloos weg door een beetje olijfolie of babyolie op een doekje te doen. Zachtjes rondjes wrijven en er zal geen vlekje meer te bekennen zijn.
(Bron: Mamaenzo.nl)

De stofzuiger geeft vaak een muffe geur af. Dit kun je heel makkelijk verhelpen door voor je gaat stofzuigen even een beetje waspoeder op te zuigen. De frisse geur wordt vervolgens door heel je huis verspreid.
(Bron: Mamaenzo.nl)

Kinderen knoeien nogal eens op de bank. Het wondermiddel? Ossengalzeep doet wonderen voor alle vlekken op de bank: melk, poep, groente/fruit. Zelfs chocolade gaat vaak uit de bank met ossengalzeep. Je kunt ossengalzeep kopen bij de drogist.
(Bron: Mamaenzo.nl)

Met kleine kinderen heb je vaak last van vette vingers. Om deze weg te halen kun je allesreiniger in een spuitflacon doen. Loop de vette vingers na met een doekje en je flacon, dan is alles zo weer schoon.
(Bron: Mamaenzo.nl)

Haal de was meteen uit de machine en hang de kleding op hangertjes of leg ze languit te drogen. Op die manier krijg je geen kreukels en hoef je niet meer te strijken.
(Bron: Mamaenzo.nl)

Gebruik voor eivlekken nooit heet of kokend water.
Verse vlekken eiwit spoel je eenvoudig weg met koud water. Voor eigeel werkt een lauw sopje met gewoon wasmiddel het beste.
Oude eiwitvlekken week je eerst in koud water. In de wasmachine gaat alles er dan gewoon uit.
Heb je een eitje op de grond laten vallen, leg er dan meteen een keuken- of toiletpapier overheen; dit neemt de drap snel op.
(Bron: de Grote Supersopgids van Marja Middeldorp)

Zit jij erover te denken om een nieuwe leren bank te kopen, omdat jouw bank er niet meer zo mooi uitziet? Terwijl hij nog goed zit?
Misschien kun je dit eens proberen: Wrijf de leren bank in met een natte lap met eiwit. Goed laten drogen en daarna uitwrijven.
(Uit: De grote Super Sopgids van Marja Middeldorp)

Zit jij erover te denken om een nieuwe leren bank te kopen, omdat jouw bank er niet meer zo mooi uitziet? Terwijl hij nog goed zit?
Misschien kun je dit eens proberen: Wrijf de leren bank in met een natte lap met eiwit. Goed laten drogen en daarna uitwrijven.
(Uit: De grote Super Sopgids van Marja Middeldorp)

 

 

Beeldmerk Opgeruimd jezelf zijn