Op Vakantie zonder Stress

Bijna vakantie!
Natuurlijk hoef je niet al weken van te voren te beginnen met inpakken. Sterker nog, dat is helemaal niet handig, want je zult thuis ook nog moeten leven. Maar, een week van te voren je koffer of tas klaar te zetten is geen gek idee.  

Wat kun je dan nu al doen?
-Kleding die je deze week niet meer gaat dragen en mee wilt nemen, leg je alvast klaar. Zo krijg je een beter beeld van wat nog mee moet en evt. nog gewassen moet worden. Kinderen kun je op deze manier evt. ‘sturen’ met welke kleding ze nog dragen. Dat voorkomt dat jij de laatste dag met veel gestress nog moet wassen en drogen.
-Ook kun je op deze manier zien wat je nog nodig hebt. Geen bikini meer? Nu kopen en niet wachten tot de laatste dag.
-Check alvast je toilettas. Wat je nog nodig hebt, kun je bij de wekelijkse boodschappen meebrengen.
-Houdt je wel van lijstjes? Maak dan een lijstje wat er allemaal ingepakt moet worden, bijv. via   https://checkandpack.nl/
Of, maak het jezelf makkelijk en gebruik deze.
-Denk ook aan het afsluiten van een reisverzekering of Pechhulp voor de auto! Je kunt wel denken dat je deze niet nodig hebt, maar geloof mij, als je in een dergelijke situatie komt ben je echt heel blij met alle hulp die je van zo’n verzekering krijgt!  

Ga je kamperen? Als je gaat kamperen, is het inpakken bijna een vak apart. Er moet een hele inventaris mee op reis en het inpakken hiervan vergt de nodige behendigheid. Op https://www.anwb.nl/kamperen/voorbereiding vind je nagenoeg alle info die je nodig hebt.  

Maar, inpakken van een koffer kan ook een hele klus zijn. Ik kan je nu gaan uitleggen hoe je een koffer het beste kunt inpakken, maar… lang leve internet, velen hebben deze klus al voor mij geklaard. Een aantal mooie filmpjes op YouTube hierover: How to pack – 13 superslimme inpaktips How to: Pack like a pro

Make up en waardevolle spullen. Sowieso niet teveel van meenemen; ze zijn zwaar, nemen veel bagageruimte in beslag en je moet je afvragen óf en hoevéél je ze daadwerkelijk gaat gebruiken.
Hoge temperaturen zijn bovendien niet bevorderlijk voor de kwaliteit van je make up en sieraden zijn niet echt dol op zonnebrandcrème… Waarbij je dus beter je sieraden kunt thuislaten, dan de zonnebrandcrème 😊.
Laat je sieraden dus zoveel mogelijk thuis, liefst in een kluisje; dan hoef je ook voor diefstal minder bang te zijn.  

Wat moet je écht bij je hebben op vakantie? Paspoort / identiteitsbewijs
evt. visum Rijbewijs Autopapieren (bij autovakantie) Geld Bankpas / creditcard Reispapieren Kleding of iets dergelijks vergeten? Zolang je bovenstaande bij je hebt, kan je vakantie beginnen en kun je benodigdheden ter plaatse aanschaffen!

Laat je huis opgeruimd achter.
Wanneer je ervoor zorgt dat je huis netjes en schoon is als je op vakantie gaat, hoef je niet direct na thuiskomst te gaan schoonmaken. Het is erg vervelend als je na je vakantie direct geconfronteerd wordt met de drukte die je van te voren had en voelde…

Vertrek uitgerust op vakantie
Je zou de eerste niet zijn, die de eerste dagen van de vakantie ziek in bed doorbrengt… Wanneer je tot het laatst keihard doorwerkt en stress hebt, komt dit er op je vakantieadres uit.
Let daarom van te voren al op je nachtrust en probeer de aanloop naar je vakantie zo rustig mogelijk te laten verlopen.

Je smartphone en laptop willen ook vakantie.
Laat ze het liefst thuis! Dan kun je niet in de verleiding komen om meerdere malen per dag je mail en WhatsApps te checken. Je krijgt er veel voor terug: volop tijd om onbezorgd van je vakantie te genieten.
Wil of moet je echt bereikbaar blijven, beperk dit dan tot een minimum: voor heel dringende zaken en je mails één keer per dag je laptop of smartphone checken.

Laat je niet storen tijdens je vakantie.
Laat collega’s, maar ook bijv. je vrijwilligerswerk, weten wanneer je op vakantie gaat. Zo geef je hen de tijd om vóór die tijd met vragen of klusjes bij je te komen en niet tíjdens je vakantie!

Bereid alvast je terugkeer voor.
Je wilt er natuurlijk nog liever niet aan denken, maar het zal rust geven door het toch te doen:
Maak een lijst van klussen en projecten die je moet realiseren na je vakantie. Bekijk wat het belangrijkste is en plan alvast in je agenda wanneer je wat kunt/moet gaan doen. Houdt hierbij ook rekening met binnengekomen e-mail en post. Plan sowieso de eerste dag na thuiskomst geen activiteiten; dat geeft je de kans om in alle rust echt ‘thuis te komen’.