Ontspullen op een Regenachtige Zondag

Laatst werd me gevraagd hoe je nu kunt ontspullen en ervoor zorgen dat je je er bewuster van bent wat je aanschaft. Zodat je achteraf niet met spullen zit waarmee je niets doet. Zelf had ik tijdens de lockdown ineens zo’n bui dat ik meer ruimte wilde. Niet dat mijn kasten propvol zaten, helemaal niet!

Het begon met het fantaseren over een nieuwe keuken;
Die zou geen bovenkastjes meer hebben. Maar ja, in die bovenkastjes staat nu wel nog van alles. Dus daar begon ik, kijken waar ik die spullen dan kwijt kan. Moest ik ze dan wel allemaal nog ergens anders in de keuken of kamer opbergen? Eigenlijk wilde ik helemaal niet dat de andere kasten voller zouden komen te staan. En dus ging ik heel kritisch kijken wat ik nu daadwerkelijk gebruik. Een heel glasservies, ooit bij elkaar gespaard voor de uitzet. Na ruim 30 jaar voor de helft nauwelijks gebruikt! Hiervan kon dus een groot deel weg.

Toen de keuken klaar was ging ik verder in de woonkamer.
Hier lag nog een Wii. Jaren geleden is het niet gelukt om die te verkopen. Deze heeft nu een tweede leven gekregen bij mijn dochter die inmiddels samenwoont. Dvd’s, cd’s, ook hierbij keek ik heel kritisch welke ik nog echt wilde bewaren. Samen met veel andere spullen belandden deze op onze oprit waar anderen het gratis mochten ophalen.

Laatst nog, op een regenachtige zondag, heb ik eens alles uit mijn nachtkastje gehaald. Sieraden, nagellak, bij alles heb ik goed nagedacht of ik dit nog wel wilde, in déze hoeveelheden. Het resultaat was een nachtkastje waar alles makkelijk uit te pakken is. Zelfs een paar oorbellen van vroeger vond ik terug. Ik vind ze nu best weer leuk en na een goede schoonmaakbeurt draag ik ze nu weer. Maar van veel goedkope sieraden heb ik afscheid genomen. En de meeste nagellak wilde mijn dochter wel hebben. Ik kan er enorm van genieten als zoiets als een nachtkastje weer overzichtelijk is.

Dit zorgt er dan ook voor dat ik wel twee keer nadenk voordat ik iets nieuws aanschaf.
Vind ik het echt heel mooi of vind ik het mooi omdat het nu afgeprijsd is?  Als ik het echt mooi vind bedenk ik waar ik het neer kan zetten, hangen of leggen. Vervolgens visualiseer ik hoe dat er dan uit gaat zien. Regelmatig ontdek ik dat ik bij één van deze punten afhaak en het dus niet aanschaf.

Met kleding is het vaak zo dat ik op internet rondstruin op momenten dat ik mij verveel. Ineens denk ik dan dat ik iets echt nodig heb. Ik kan mezelf dan heerlijk verliezen in al die leuke kleding en aanbiedingen. Ik sta mijzelf dat ook toe. Wat ik leuk vind plaats ik in het winkelmandje en ga verder op zoek. Die dag bestel ik echter helemaal niets. Ik weet nl. inmiddels van mijzelf dat het op dat moment vooral om het tijdverdrijf gaat. Als ik de volgende dag weer mijn tablet opstart en de winkelmandjes met kledingstukken zie, besluit ik eigenlijk bijna altijd om helemaal niets te kopen.

Als ik naar de stad ga heb ik in een app op de telefoon staan wat ik nodig heb.
Dat helpt me om te focussen op hetgeen ik wil kopen en me niet zo laat afleiden door aanbiedingen.

Kortom, hoe kun je ontspullen en ervoor zorgen dat je bewuster bent van hetgeen je koopt.
Bekijk eens in elke ruimte in huis heel bewust wat er staat. Dient het zijn doel nog, vind je het nog steeds mooi of stoor je je juist ergens onbewust aan?  Open kast voor kast en kijk ook hierin eens heel kritisch naar wat erin staat. Wanneer je in huis iets mist, noteer het in een boodschappenapp op je telefoon. Datzelfde doe je voor kleding. Mis je een shirt met lange mouwen op die mooie blauwe broek? Noteer het in de app. Ga je naar de stad of boodschappen doen kijk dan in de app wat je nodig hebt. Je gaat dan bewust op zoek naar die dingen waardoor je minder aandacht hebt voor aanbiedingen waar je eigenlijk niets aan hebt.