Maak het jezelf Makkelijker deze Kerst!

Voor veel mensen is de December maand er vaak één met veel stress, helemaal niet ‘the most wonderful time of the year’. En dat is natuurlijk wel heel jammer! Daarom in dit blog een 10 tips voor jou, om het jezelf makkelijker te maken deze Kerst.

1. Begin op tijd.
-Kerstcadeaus kun je nu al kopen, je hoeft hiermee niet te wachten tot de laatste dagen voor Kerst.
-Tip voor volgend jaar: Kom je iets tegen wat precies bij bijv. je schoonzus past? Koop het gewoon, ook al is het maart. Leg alle, door het jaar heen verzamelde cadeautjes, op één plek en voor Kerst pak je het zo bij elkaar!
– Ook je boodschappen hoef je niet allemaal daags van te voren te doen. Een aantal weken van te voren zijn juist veel artikelen goedkoper dan met Kerst. Koop die producten die lang houdbaar zijn of in je diepvries kunnen al eerder in; scheelt je boodschappenstress, geld en bovendien verspreid je de kosten op deze manier.
– Maak zoveel mogelijk gerechten van te voren klaar zodat je ze met Kerst alleen nog maar hoeft op te warmen of te garneren. Ook hierbij kun je ervoor kiezen om iets van te voren klaar te maken en in de diepvries te bewaren.

2. Geen zin in kerstborrels? Zeg nee!
Hiervoor zijn genoeg goede redenen te bedenken:
– Je hebt geen tijd,
– Je hebt geen zin,
– Je voelt je er niet thuis,
– Je doet liever wat anders.
– Is je agenda vol en wil er nog iemand met je afspreken? Maak dan een afspraak voor in het nieuwe jaar; heb je gelijk iets leuks om naar uit te kijken.

3. Kerstdiner op school?
Vaak geeft school een lijstje met gerechten die klaargemaakt moeten worden. Zorg dat je één van de eersten bent met aankruisen welk gerecht jij klaar gaat maken. Je kunt dan namelijk nog kiezen voor een gerecht waar jij goed in bent of wat het makkelijkst te bereiden is.                                                        

4. Accepteer hulp.
Vraagt iemand of hij of zij je ergens mee kan helpen? Zeg voor de verandering eens ja! Kijk wat je kunt uitbesteden aan een ander. Je hoeft trouwens niet te wachten totdat iemand je vraagt om te helpen; over het algemeen vind iedereen het fijn als je ze om hulp vraagt. We doen graag iets voor een ander.

5. Goed is goed genoeg.
Kerst gaat om het samenzijn, niet om het beste Kerstdiner ooit te serveren.
Bedenk ook dat mislukkingen vaak datgene zijn waar na jaren nog om gelachen wordt, niet jouw geweldige hoofdgerecht…

6. Heb geen hoge verwachtingen.
We willen zo graag dat het gezellig is met Kerst. Zo graag dat het een geforceerd samenzijn wordt. En juist daardoor kan de vlam in de pan schieten.
Als je geen of lage verwachtingen hebt, erger je je niet zo snel en voel je je relaxter. Bovendien raak je ook niet zo gefrustreerd omdat je verwachtingen niet gehaald worden.

7. Alles wat aandacht krijgt groeit.
Dus ook het negatieve. Geef dat deze Kerst nu eens geen aandacht.
-Eten niet lekker? Bedenk dan met hoeveel liefde het klaargemaakt is.
– Saaie gesprekspartner aan tafel? Bedenk dat het niet vanzelfsprekend is om met dit gezelschap aan tafel te zitten. Misschien kun je een babbeltje met een andere tafelgenoot maken.
– Houd je niet van de kersttradities van je schoonfamilie? Kijk eens naar waarom zíj deze tradities wel leuk vinden. Jouw traditie is niet de beste manier maar slechts een andere manier.
– Valt de hele Kerst wat tegen? Benoem voor jezelf elke dag drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Wordt je Kerst toch weer mooier van.

8. Wees uitgerust.
Als je moe bent kun je minder hebben. Je ervaart sneller prikkels en raakt eerder geïrriteerd. Door van te voren goed uit te rusten voel je je fijner en raak je minder snel geïrriteerd.

9. Zorg voor rust tussendoor.
Twee dagen lang met de hele familie doorbrengen is voor iedereen vermoeiend. Probeer daarom tussendoor rustmomenten te creëren waarin je even alleen of met je eigen gezin je éigen ding kunt doen. Of juist even helemaal niets.

10. Bereid je erop voor dat dingen anders gaan dan gepland.
Je kunt het allemaal nog zo goed voorbereid hebben, er gaat altijd wel iets anders dan verwacht. Stel je hierop in! Het hoeft je Kerst zeker niet minder leuk en gezellig te maken.

Ik wens je een hele fijne Kerst toe.

Dat het dit jaar maar ‘the most wonderful time of the year’ mag worden!