Jouw kledingkast klaar voor de zomer

Nu de lente in aantocht is, kunnen de winterkleren bijna uit de kast. Tijd om de kledingkast eens aan een kritische blik te onderwerpen! 
Kan de kast wel een opruimbeurt gebruiken? Dan vind je in dit blog tips om dit aan te pakken.

Voordat je begint
– Voordat je begint is het handig om 3 dozen of kratjes (‘hier opbergen’, ‘elders opbergen’, ‘weg’) en een vuilniszak te pakken.
– Houdt bovendien een lekker sopje bij de hand, zodat je de lege planken kunt schoonmaken.

Houd het klein!
– Ook voor het opruimen van de kledingkast geldt dat je het klein moet houden; doe het plank voor plank. Haal je in één keer alles uit de kast dan wordt het een grote bende en ben je snel het overzicht kwijt.  Wanneer je niet al te veel tijd hebt kun je, door het klein te houden, de kast ook beetje bij beetje opschonen zonder dat je alles op de kop hebt staan.
– Bekijk de kledingstukken die je uit de kast haalt één voor één:
Zomerkleding, die je ook echt draagt (Vraag jezelf af: voel ik me hier lekker in?, wordt ik er blij van?, past het nog? ) gaat in de krat ‘hier opbergen’
Winter/herfstkleding doe je in de krat ‘elders opbergen’
In de krat ‘weg’ doe je de kleding die je 2-3 jaar niet gedragen hebt. De kans dat je deze kleding nog gaat dragen is heel erg klein.
– Hierbij moet je niet denken aan het godsvermogen wat de kleding waarschijnlijk gekost heeft, maar denk aan de ruimte die je straks weer hebt en hoe blij je daarvan wordt!
– Misschien heb je vrienden/vriendinnen die je nog blij kunt maken met deze kleding. Anders kun je merkkleding of kleding die er nog goed uitziet verkopen op bijv. Marktplaats of Koopplein. Niets van dit alles? Dan naar een goed doel of het Leger des Heils!
– Met kledingstukken die verwassen, verkleurd of stuk zijn, kun je ook iemand anders niet meer blij maken, dus deze verdwijnen in de vuilniszak. Als je deze vuilniszak naar een textielbak brengt, wordt de kleding nog gebruikt als grondstof voor andere producten.
– Maak de lege plank schoon en tijdens het drogen van de plank kun je de kleding die in de kast hoort gaan sorteren op soort: lange broeken bij lange broeken, korte broeken bij korte broeken, truien bij truien, enz.
– Kledingstukken die nog prima zijn, maar gerepareerd of vermaakt moeten worden, leg je even apart. Deze moet zo snel mogelijk naar de kledingmaker. Geen puf hiervoor? Of ligt de kleding er al een hele poos? Vraag jezelf dan af of deze kleding wel in de ‘hier opbergen’ krat thuishoorde…

Inruimen van je kast
– Leg bij het inruimen van de kast de kleding die je het meeste draagt op pak-hoogte (tussen knie en schouder) zodat je er ook makkelijk bij kunt. Dit is ook bij het inruimen van de kast na het wassen makkelijk, zodat je het er eenvoudig netjes in kunt leggen.
– Zorg er bij kleding op kledinghangers voor dat ze niet opeen geperst hangen. Zou zonde van je strijkkunsten zijn!
– Hoe overzichtelijker je je kast inricht, hoe sneller je ’s morgens antwoord hebt op de vraag: ‘Wat moet ik vandaag aan?’
– Kettingen, sjaals, ruimen e.d. kun je netjes opbergen in gelijksoortige dozen, maar met een beetje creativiteit kun je deze ook aan een kledinghanger ophangen.
– Panty’s, sokken, slipjes, bh’s berg je het makkelijkst op in een lade of opbergdoos.
– En zo ga je door totdat je al je kleding hebt uitgezocht en de hele kast hebt schoongemaakt.

Plank voor plank
Door het plank voor plank en daarna de kleding te doen die op kledinghangers hangt, houdt je het klein en overzichtelijk. Tevens is het op deze manier makkelijker op een pauze in te lassen of de klus over meerdere keren te verspreiden.

De ‘ik kan het thuis nog prima dragen’ kleding
Helemaal prima! Máár dit hoeft geen kledingkast vol te zijn! Als je één of twee van dit soort outfits hebt, is dat meer dan voldoende.

Twijfelgevallen
Tja, over sommige kledingstukken zul je twijfelen. Heel logisch; het is niet altijd zwart-wit.

Winterkleding
– Doe de winterkleding in een doos of vacuümzak, die je bijv. opbergt op zolder.
– Sommige kledingstukken zijn wellicht nog perfect, maar op dit moment ben je niet in de stemming voor ze of voor bijv. galakleding heb je nu eenmaal niet zoveel gelegenheden om ze te dragen.
– Deze kleding berg je bij de winterkleding op. Zodra die weer in de kast gaat, kun je de twijfelgevallen nogmaals overwegen. Ook kun je ze in een doos of vacuümzak onder je bed opbergen. Mocht je een kledingstuk toch willen dragen, dan kun je er makkelijk bij en kan het daarna in de kast.