Slaapkamer - Sieraden
Wat mooi is mag mooi bewaard worden.
WELKOM!
Het kan nogal een ding zijn
Voor veel dames maar ook heren is het bewaren van sieraden nogal een ding.
Omdat de slaapkamer meestal de plek is waar je je ‘s ochtends aankleedt is dit over het algemeen ook de plek waar de sieraden bewaard worden.
Tijd om ook hierin iets meer structuur aan te brengen.
Opgeruimd Jezelf Zijn
Francien van Rijt-Artz
Een opgeruimde leef- en werkomgeving zorgt voor rust en ruimte in je hoofd, waardoor je beter jezelf kunt zijn! Voor mij is opruimen altijd iets vanzelfsprekends geweest. Met deze eenvoudige stappenplannen hoop ik dat jij zelf aan de slag kan gaan om ook Opgeruimd Jezelf te Zijn.
We gaan beginnen!
STAP #1
De eerste stap is natuurlijk om eens kritisch te kijken welke sieraden je nog draagt.
Sieraden van 10 jaar geleden die je nu niet meer mooi vind en niet meer wilt dragen mogen wellicht naar een andere eigenaar of gewoon weg weg.
Wil je een aantal sieraden toch bewaren, bewaar ze dan samen in een apart doosje of kistje.
STAP #2
Je houdt dan sieraden over die je zeer regelmatig draagt en wellicht sieraden die je bij speciale gelegenheden draagt.
Sieraden die je regelmatig draagt wil je natuurlijk makkelijk kunnen pakken.
Gelegenheidssieraden mogen best wat ‘dieper’ opgeborgen worden, misschien zelfs in een kluisje (afhankelijk van de -emotionele- waarde).
STAP #3
Je gaat je nu richten op de sieraden die je regelmatig draagt.
Natuurlijk zijn er honderden manieren om je sieraden op een leuke manier te bewaren:
Zo heb ik zelf een sieradenbord gemaakt voor mijn kettingen.
Vaak is het echter voor de sieraden het beste om in het donker bewaard te worden; ik adviseer je dan ook om je kóstbare sieraden niet open en bloot te bewaren, hoe leuk dat ook zal uitzien.
Bepaal in deze stap of jij je sieraden zichtbaar wilt bewaren (in een open kast, ergens bovenop of bijvoorbeeld de kettingen aan een sieradenbord) of in een kast.
STAP #4
Welke indeling wil je maken in je sieraden?
Horloges bij horloges
Ringen bij ringen
Enzovoort
Of heb je juist setjes van sieraden die je bij elkaar draagt en dus bij elkaar wilt houden?
Een combinatie kan natuurlijk ook; maak hier een keuze in.
STAP #5
Kijk vervolgens eens in huis wat je nog aan doosjes hebt die je kunt gebruiken.
Oude sieradendoosjes maar ook cadeauboxen van verzorgingsproducten kunnen prima zijn om sieraden in te bewaren.
Zelf leg ik altijd een stukje stof onderin. Niet alleen voor het ‘mooi’, maar ook zodat de sieraden wat meer bescherming hebben.
STAP #6
Zet of leg alle opbergers naast elkaar en bepaal per sieraad waarin het opgeborgen mag worden.
STAP #7
Zet of leg de opbergers op de plek van bestemming; wat je het meest gebruikt zet je vooraan.
TIP
Leg ‘s avonds je kleding voor de volgende dag al klaar en kies daarbij gelijk ook welke sieraden je daarbij wilt dragen.
Je zult zien dat je dan minder vaak naar hetzelfde grijpt!
ALGEMENE TIPS
Tot slot een aantal algemene tips:
– Bewaar sieraden afzonderlijk van elkaar in een natuurlijk zakje of katoenen doekje. Stenen en zilver kunnen beschadigen wanneer je ze bij elkaar of los in een kast of lade bewaart.
– Ook verschillende metalen kun je beter niet bij elkaar bewaren. Door de energetische werkingen van edelstenen kunnen ze elkaar negatief beïnvloeden wanneer je deze bij en tegen elkaar bewaart.
– Draag je een sieraad langere tijd niet, wikkel het in een katoenen of liefst zilverdoekje. Vervolgens pak je het in met zilverfolie en berg het dan op in een hersluitbaar plastic zakje waar je zoveel mogelijk lucht/zuurstof uit laat. Vervolgens stop je het sieraad in een juwelendoosje. Het zilverfolie houdt snelle verkleuring en oxidatie tegen, waardoor je het minder snel of grondig hoeft te poetsen.
– Parels bewaar je liever NIET in een plastic zakje, maar in een katoen zakje!
– Bewaar sieraden niet in een vochtige/warme ruimte zoals bijv. de badkamer. Het oxideren van metalen gaat dan nl. sneller en dat wil je natuurlijke niet!
– Om te voorkomen dat je sieraden per ongeluk wegveegt, leg je ze liever niet even snel op een hoekje of klein tafeltje.
– De beste manier om je sieraad op de bergen is dit zonder rondingen en los uit het slotje neer te leggen. Het geeft de draad wat meer ruimte, zonder dat er altijd spanning op staat.
– Parels bewaar je nóóit samen met andere sieraden en nooit met plastic, elastiek (ook geen elastiek geregen armbanden) of rubber. Hierdoor zouden ze nl. erg uitdrogen. Het is beter om ze te bewaren met een glas water ernaast, zodat ze vochtig blijven. Of een weinig vochtig doekje erbij bewaren. Houdt er wel rekening mee dat het sieraad zelf niet te vochtig of zelfs nat mag worden. Daardoor zou het pareldraad weer uitrekken en lijden. Laat je parelsnoer daarom altijd eerst even drogen/acclimatiseren nadat je het hebt schoongemaakt of nadat het lang opgeborgen is geweest.
– Luister naar een expert: Vraag bij aanschaf aan de juwelier wat de beste opbergmanier voor jouw sieraad.



